Wat zijn de verschillen tussen gekoelde en ongekoelde warmtebeeldcamera’s

Wat zijn de verschillen tussen gekoelde en ongekoelde warmtebeeldcamera’s

De standaard warmtebeeldcamera’s kent iedereen. Maar wist u dat er ook gekoelde modellen in ons assortiment zitten? Die bieden een aantal interessante voordelen.

Wat is een gekoelde warmtebeeldcamera?

Een gekoelde warmtebeeldcamera heeft een actieve motor om de sensor koel te houden. Via een Stirling microkoeler daalt de temperatuur tot zo’n -200 °C (70 K). Deze sensorkoeling is nodig om de thermische ruis van het systeem op een niveau te krijgen dat lager ligt dan dat van het signaal uitgezonden door de scene.

Gekoelde warmtebeeldcamera’s zien we voornamelijk in vaste opstellingen.

Waarin verschillen gekoelde warmtecamera’s?

Detectiesnelheid

Gekoelde warmtebeeldcamera’s halen veel hogere snelheden, tot meer dan 1.000 fps.

Applicaties waarbij een hoge accuraatheid gewenst is met meer dan 25 fps, vragen meestal om een gekoelde warmtebeeldcamera. Ook de snelheid van synchroniseren heeft hierop een directe impact. De applicatie kan trager zijn, maar als de snelheid van reageren op een signaal belangrijk is, is een gekoelde warmtebeeldcamera de beste optie. Denk bijvoorbeeld het gebruik van actieve thermografie.

Spatiale resolutie

Een gekoelde sensor laat doorgaans een kleinere spatiale resolutie toe, omwille van de kortere infrarood golflengtes. Dit levert scherpere beelden op, maar ook betere kwaliteit in macroscopische metingen. Om iets accuraat te meten zijn er voldoende pixels nodig om over het meetobject te verdelen.

Nauwkeurigheid

Moet u heel kleine temperatuurverschillen detecteren? Dan is een gekoelde warmtebeeldcamera de beste optie. Die is veel nauwkeuriger dan een niet-gekoeld model.

Filters

Filters worden effectiever bij gekoelde camera’s. Dat komt omdat er zelfs met een warme filter nog voldoende licht de sensor bereikt. Zo blijft het beeld erg duidelijk. Bij ongekoelde camera’s komt er veel minder licht op de sensor om te zetten in een beeld.

Hebben gekoelde camera’s ook nadelen?

Spijtig genoeg hebben gekoelde warmtebeeldcamera’s ook enkele nadelen. Ze zijn duurder dan ongekoelde modellen. Dat geldt zowel voor de aankoopprijs als het verbruik. Koelen is namelijk energie-intensief. Daarnaast duurt het even voordat u deze camera kunt gebruiken, omdat het toestel enkele minuten nodig heeft om de juiste temperatuur te bereiken.

Op zoek naar een gekoelde warmtebeeldcamera?

Maak een keuze uit ons complete aanbod of vraag advies op maat. Zowel voor de aankoop als huur van gekoelde warmtebeeldcamera’s kunt u bij ons terecht.

Andere interessante artikels

Verschil tussen accuraatheid en nauwkeurigheid

Het verschil tussen accuraatheid en nauwkeurigheid eenvoudig uitgelegd

De begrippen accuraatheid en nauwkeurigheid worden dikwijls door elkaar gebruikt. Toch hebben ze een andere betekenis. Wij leggen het verschil uit.

FLIR warmtebeeldcamera huren

In 6 stappen naar de juiste warmtebeeldcamera

In ons assortiment zitten tientallen warmtebeeldcamera’s met diverse specificaties. Zo is er voor elke toepassing een geschikt model, dat we vinden aan de hand van 6 vragen.