5 Veelgemaakte fouten tijdens thermografische onderzoeken

Warmtebeelden bevatten heel wat nuttige informatie, mits ze correct gemaakt en geïnterpreteerd werden. Sommige fouten hebben een significante invloed op het resultaat.

Wij hebben een lijst met de vijf meest gemaakte fouten tijdens thermografische onderzoeken samengesteld, zodat jij ze kan voorkomen.

1. Verkeerde instellingen

Het zal je verbazen hoeveel mensen problemen hebben met het selecteren van de juiste camera-instellingen. Hierdoor is het eindresultaat niet representatief en trekt men verkeerde conclusies.
Fouten worden snel gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een verkeerde instelling van de emissiviteit, waardoor omgevingsstraling de metingen beïnvloedt.
Dit onderstreept nogmaals het belang van een goede opleiding.

2. Object niet in focus

Een fotograaf die een pasfoto maakt wil natuurlijk dat de persoon scherp in beeld komt. Bij thermografie is dat niet anders. Het object en het warmtepatroon moeten duidelijk herkenbaar zijn. Onscherpe beelden leiden tot meetfouten en maken het moeilijker om problemen te identificeren.

Dit probleem kan je niet oplossen in de postproductie. Controleer dus voor de meting dat de focus van het warmtebeeld goed zit (samen met de compositie en het temperatuurbereik).

3. Openingshoek die niet bij de toepassing past

Kies de juiste warmtebeeldcamera voor de toepassing. Als je bijvoorbeeld hoogspanningskabels gaat controleren heb je een andere lens nodig dan wanneer je de warmteverliezen van een gebouw visualiseert.

De openingshoek bepaalt samen met de afstand tot het object de Field Of View (FOV), die op haar beurt een invloed heeft op de details die zichtbaar zijn (Instantaneous FOV) en de accuraatheid (Measurement FOV).

4. Foutieve interpretatie

Zoals eerder al gezegd, zijn de juiste instellingen van de warmtebeeldcamera van cruciaal belang. Maar zelfs als die goed zitten, worden er vaak fouten gemaakt tijdens het interpreteren van de beelden.

Denk bijvoorbeeld aan gebouwenthermografie. Koude en warme plekken kunnen wijzen op luchtlekken, vochtproblemen, schimmels, ontbrekende isolatie of ongedierte. Maar het is ook perfect mogelijk dat er helemaal niets aan de hand is, maar de temperatuurschalen een vertekend beeld geven.

Een verkeerde diagnose kan handenvol geld kosten. Daarom is het belangrijk dat de thermograaf – op basis van de beelden en de situatie ter plaatse – de juiste conclusies trekt.

5. Metingen op het verkeerde moment

Nog een veelgemaakte fout is de timing. Let erop dat de metingen op een representatief moment plaatsvinden.

Stel dat je een zekeringskast van een fabriek wil analyseren. Dan zal een meting tijdens de werkuren, wanneer de machines op volle toeren draaien, er helemaal anders uitzien dan wanneer je na een werkdag meet of bij een gedeeltelijke productie. Ook regen, stof en andere externe invloeden kunnen de resultaten beïnvloeden.

Hoewel thermografie een fantastische wijze is om gebreken op te sporen, zijn er nog tal van andere zaken die kunnen leiden tot misinterpretatie of onnauwkeurige metingen.

Laat u dus goed door ons informeren, alvorens u wenst over te gaan tot aanschaf van een meettoestel, of als u wenst beroep te doen op een thermograaf.

Andere interessante artikels

Verschil tussen accuraatheid en nauwkeurigheid

Het verschil tussen accuraatheid en nauwkeurigheid eenvoudig uitgelegd

De begrippen accuraatheid en nauwkeurigheid worden dikwijls door elkaar gebruikt. Toch hebben ze een andere betekenis. Wij leggen het verschil uit.

FLIR warmtebeeldcamera huren

In 6 stappen naar de juiste warmtebeeldcamera

In ons assortiment zitten tientallen warmtebeeldcamera’s met diverse specificaties. Zo is er voor elke toepassing een geschikt model, dat we vinden aan de hand van 6 vragen.