Automatiseren met behulp van warmtebeeldcamera’s

Warmtebeeldcamera’s zijn uitermate geschikt om bepaalde taken te automatiseren. Daarom worden ze in de (petro)chemie, farmacie, voeding en andere sectoren ingezet om productieprocessen te bewaken.

Benieuwd naar de voordelen en mogelijkheden? Lees snel verder!

Waarom automatiseren?

Automatiseren biedt allerlei voordelen ten opzichte van handmatige metingen:

  • Er is een continue controle, 24 uur per dag
  • De foutenmarge ligt veel lager dan bij manueel werk
  • Automatisering werkt kostenbesparend omdat er minder personeel nodig is

Aandachtspunten bij het gebruik van warmtebeeldcamera’s voor automatisering

Zoals je weet, zijn er verschillende soorten warmtebeeldcamera’s verkrijgbaar. Voor een correcte meting is het natuurlijk belangrijk dat je het juiste type selecteert.

Een eerste belangrijke aandachtspunt is de openingshoek en resolutie. Wat is de kleinste component die gemeten dient te worden? Gaat het om brandpreventie op een uitgestrekt terrein, of wil je een onderdeel van een industriële machine bewaken?

Verder speelt de snelheid een rol. Voor sommige automatiseringsprojecten is een gekoelde warmtebeeldcamera nodig. Die heeft een hogere meetsnelheid. Omdat het aantal frames per seconde hoger ligt, is er minder waas en kan de camera veel makkelijker snel bewegende objecten analyseren.

Tenslotte is er nog de omgeving. Ga je de camera binnen of buiten opstellen? Sommige warmtebeeldcamera’s zijn reeds voorzien van een bescherming voor stofrijke omgevingen, voor andere hebben we aangepaste behuizingen.

Denk ook aan de software / integratie

De hardware vormt een belangrijke schakel in het automatiseringsproces. Toch mogen we de software niet vergeten. Die verwerkt de beelden. Met foutieve instelling zijn de metingen onbetrouwbaar en valt het hele automatiseringsproject in het water.
Daarnaast laat het gebruik van extra software interessante functies toe, zoals onder andere het activeren van een alarm wanneer een bepaalde drempelwaarde overschreden werd.

Vraag advies

Wil je in jouw onderneming enkele thermografische metingen automatiseren? Vraag advies aan onze specialisten. Contacteer ons voor meer informatie.

Andere interessante artikels

Verschil tussen accuraatheid en nauwkeurigheid

Het verschil tussen accuraatheid en nauwkeurigheid eenvoudig uitgelegd

De begrippen accuraatheid en nauwkeurigheid worden dikwijls door elkaar gebruikt. Toch hebben ze een andere betekenis. Wij leggen het verschil uit.

FLIR warmtebeeldcamera huren

In 6 stappen naar de juiste warmtebeeldcamera

In ons assortiment zitten tientallen warmtebeeldcamera’s met diverse specificaties. Zo is er voor elke toepassing een geschikt model, dat we vinden aan de hand van 6 vragen.