Thermische camera’s in de chemische nijverheid

Warmtebeeldcamera’s zijn multi-inzetbaar. Ze worden onder meer gebruikt om fauna en flora te bestuderen, de isolatie van gebouwen te inspecteren of voor militaire applicaties.

Ook in de chemie zijn er vele toepassingen. Enkele van de toepassingsmogelijkheden, lees je in dit artikel.

Mogelijkheden binnen chemiebedrijven

De chemische industrie is erg divers. Het gaat niet alleen om bedrijven in de petrochemische sector, maar ook ondernemingen die zich specialiseren in coatings, metaal, reinigingsmiddelen, kunstmeststoffen en gassen.

Deze ondernemingen gebruiken thermografie om hun productieproces efficiënter en veiliger te laten verlopen. Enkele mogelijke toepassingen zijn:

  • Sedimentatie in leidingen opsporen
  • Monitoring van machines of fabriekszones voor brandpreventie
  • Lekdetectie van gasleidingen
  • Niveaumetingen in opslagtanks
  • Zwakke plekken in de isolatie van hoogovens ontdekken

De ATEX norm

In de chemische industrie zijn er verschillende situaties waar een kans bestaat op ontploffingsgevaar. Daarom werd binnen de Europese Unie de ATEX richtlijn opgesteld. Die bepaalt aan welke normen apparaten en producten moeten voldoen om gebruikt te worden in explosiegevaarlijke omgevingen.

Een aantal warmtebeeldcamera’s in ons assortiment zijn ATEX-gecertificeerd. Daarnaast hebben we speciale ATEX-behuizingen voor de overige modellen.

OGI

Optical Gas Imaging of OGI is een veelgebruikte techniek in de chemische sector om gas zichtbaar te maken. Het is een manier om gaslekken te detecteren.

De meeste gassen zijn niet zichtbaar met een standaard warmtebeeldcamera. Voor de visualisatie is een spectrale filter nodig die uiterst gevoelig is aan de spectrale band waarin het gas IR-licht absorbeert.

PS: voor persluchtlekken is een ultrasone geluidscamera een uitstekende optie.

Vaste en mobiele oplossingen

Wil je sporadisch thermografische metingen doen in een chemiefabriek? Dan is een draagbare warmtebeeldcamera waarschijnlijk de beste oplossing. Wanneer een permanente bewaking nodig is, kan je voor een vaste camera kiezen. Die werkt 24 uur per dag, het hele jaar door.

Andere interessante artikels

Verschil tussen accuraatheid en nauwkeurigheid

Het verschil tussen accuraatheid en nauwkeurigheid eenvoudig uitgelegd

De begrippen accuraatheid en nauwkeurigheid worden dikwijls door elkaar gebruikt. Toch hebben ze een andere betekenis. Wij leggen het verschil uit.

FLIR warmtebeeldcamera huren

In 6 stappen naar de juiste warmtebeeldcamera

In ons assortiment zitten tientallen warmtebeeldcamera’s met diverse specificaties. Zo is er voor elke toepassing een geschikt model, dat we vinden aan de hand van 6 vragen.