Hoe moet ik mijn warmtebeeldcamera onderhouden?

Goed nieuws, want het onderhoud van een warmtebeeldcamera is eerder beperkt. Dikwijls is een eenvoudige kalibratiecheck voldoende. Voor kritische toepassingen kan het wel nuttig zijn om elk jaar een onderhoud in te plannen.

Jaarlijks onderhoud

Bij kritische applicaties, bijvoorbeeld in de medische of chemische/ petrochemische sector, raden we aan om jaarlijks een onderhoud uit te voeren. De thermische camera krijgt dan een volledig nazicht. Kleine mankementen worden hersteld, de software krijgt een update, de kalibratie wordt nagekeken, enz.
Is er geen downtime mogelijk in uw organisatie? Kies dan voor een onderhoudsovereenkomst met backup camera. Contacteer ons voor meer informatie.

FLIR warmtebeeldcamera herstelling

Onderhoud na en tijdens gebruik

Warmtecamera’s beschikken vaak over een lensbeschermer. Maak hier ook gebruik van! Cover de lenzen die je niet gebruikt.
Wanneer je de camera niet gebruikt en rondloopt met het toestel, sluit het lenskapje of plaats de lensdop op de camera. Hiermee vermijd je directe instraling van zonlicht. Ook kan je er op letten dat wanneer je de camera niet gebruikt, de lens naar de grond te richten.

Kalibratiecheck

Soms is het nuttig om een kalibratiecheck uit te voeren. Met deze test controleren we of de camera aan haar specificaties voldoet. Zo bent u zeker dat de metingen correct zijn en binnen de foutmarges vallen. Een kalibratiecheck is goedkoper dan een volledig onderhoud. Er wordt niets veranderd aan de curves in de camera zelf.

Kalibratiecheck FLIR thermische camera E60bx

Kalibratie – Justeren

Werden er tijdens de kalibratiecheck afwijkingen gevonden? Dan gaat de camera naar de fabrikant om nieuwe curves te plaatsen. Deze herkalibratie zorgt ervoor dat het toestel opnieuw aan de nauwkeurigheidseisen voldoet. Het justeren van een camera wordt steeds door de fabrikant zelf uitgevoerd.

Vervuilde lenzen

Het is niet ongewoon dat de lens van een warmtebeeldcamera vuil wordt door stof, gassen of opspattende vloeistoffen. Dat is gelukkig geen probleem. Eerst dient de lens stofvrij gemaakt te worden. Probeer dit eerst met lucht en anders met een zacht borsteltje. Maak de lens schoon met een lenscleaner die een hoge alcoholwaarde bevat. Dit kan je met watten van katoen doen. Wrijf steeds in rondjes van binnen naar buiten. Deze schoonmaakproducten zijn bij ons verkrijgbaar.
Maak de lens niet meer proper dan nodig en vermijd het aanraken van de lens met vingers.

FLIR warmtebeeldcaemra verwisselbare lenzen

Bol in het scherm

Bij verwisselbare lenzen kan het zijn dat er “een bol” ontstaat in je beeld. Dit wordt meestal veroorzaakt door een stofje in het optische pad. Dit kan ook gebeuren tussen de detector en de binnenzijde van de lens. Mocht je een aanhoudende bol hebben in het scherm, verwijder dan de lens om te kijken of er een stofje aanwezig is op de binnenzijde.
Gebruik in geen geval producten om de detector mee te reinigen. En gebruik nooit producten met detergenten (afwasmiddelen)! Twijfel je? Neem contact met ons op vooraleer je begint met reinigen.

Andere interessante artikels

illuminated petrochemical industry in the dark

7 Redenen om in te zetten op warmtebeeldcamera’s binnen industriële bedrijven

Benieuwd hoe thermografie past in industriële bedrijven? Wij zetten 7 toepassingen op een rijtje. Ontdek zelf alle mogelijkheden.

Warmtebeeldcamera neemt foto van electrische schakelingen

Hoe draagt een warmtebeeldcamera bij aan consistente metingen binnen uw organisatie?

Voor heel wat thermografische toepassingen is het belangrijk dat er consistente metingen gebeuren. Dat is niet altijd het geval. Volg daarom onze tips.