Is een warmtebeeldcamera het meest veelzijdige meetinstrument in de bouw?

In de technologisch evoluerende bouwsector wordt er steeds meer gebruik gemaakt van geavanceerde apparatuur om een beter inzicht te krijgen in kwaliteit en wooncomfort. Het nut van een warmtebeeldcamera in de gebouwsector mag, wat ons betreft, zeker meedingen naar de titel van het meest veelzijdige meetinstrument in de bouw. Een warmtecamera geeft de thermische verhouding van materialen weer in een thermografisch beeld. De wetenschap om deze beelden op een correcte manier te interpreteren noemen we thermografie. Uiteraard is er een grote variatie aan kwaliteit en nauwkeurigheid van warmtebeeldcamera’s, maar laten we even enkele punten aanhalen waarvoor een warmtebeeldcamera ingezet kan worden.

Isolatie van gebouwen

Wanneer er voldoende thermische variatie is tussen de buitenlucht en het binnenklimaat van een woning of gebouw, is een warmtebeeldcamera in staat om de warmtedoorlaatbaarheid over de gevel in kaart te brengen.

Figuur-1_ontbreken-van-isolatie-300x225-Is een warmtebeeldcamera het meest veelzijdige meetinstrument in de bouw? Figuur-2_Warmteverlies-door-ontbreken-van-isolerend-gas-Argon-300x225-Is een warmtebeeldcamera het meest veelzijdige meetinstrument in de bouw?

In kaart brengen van koudebruggen

Wanneer er voldoende thermische variatie is tussen de buitenlucht en het binnenklimaat van een woning en dit gedurende een voldoende lange tijd (liefst 48uur of meer), is het thermisch verlies inzichtelijk te maken met een warmtecamera. Het verlies van warmte door geleiding kan zowel een ongewenste koude luchtstromen als condensatieproblemen veroorzaken met schimmel tot gevolg.

Figuur-3_koude-infiltratie-door-geleiding-over-raamprofiel_digitale-afbeelding_IR-300x225-Is een warmtebeeldcamera het meest veelzijdige meetinstrument in de bouw? Figuur-3_koude-infiltratie-door-geleiding-over-raamprofiel_digitale-afbeelding-300x225-Is een warmtebeeldcamera het meest veelzijdige meetinstrument in de bouw?

Figuur-4_Thermische-geleiding-door-de-vloerplaten-van-het-balkon-300x225-Is een warmtebeeldcamera het meest veelzijdige meetinstrument in de bouw?

Gebruik van een thermische camera bij HVAC toepassingen

Het optimaliseren van het binnenklimaat begint bij het goed in kaart brengen van de verwarmingsinstallatie. Presteren de radiatoren zoals verwacht? Levert de vloerverwarming wel de nodige warmte? Waar liggen de waterleidingen in het gebouw? Wordt de volledige ruimte verwarmd naar verwachting? Zijn er verstoppingen, en kunnen we ze dan ook nog lokaliseren? Presteert de boiler naar behoren? Een warmtebeeldcamera kan u in vele situaties een uitweg bieden.

Figuur-5_verkeerde-aansluiting-warme-leiding-en-koude-leiding-zijn-omgedraaid_IR-300x225-Is een warmtebeeldcamera het meest veelzijdige meetinstrument in de bouw? Figuur-5_verkeerde-aansluiting-warme-leiding-en-koude-leiding-zijn-omgedraaid_VIS-300x225-Is een warmtebeeldcamera het meest veelzijdige meetinstrument in de bouw?

Figuur-6_verstopping-opsporen-vloerverwarming-ontluchten-en-controleren-aansluitingen-bij-radiatoren_vloerverwarming_IR2-300x225-Is een warmtebeeldcamera het meest veelzijdige meetinstrument in de bouw? Figuur-6_verstopping-opsporen-vloerverwarming-ontluchten-en-controleren-aansluitingen-bij-radiatoren_vloerverwarming_VIS-300x225-Is een warmtebeeldcamera het meest veelzijdige meetinstrument in de bouw?

Figuur-6_verstopping-opsporen-vloerverwarming-ontluchten-en-controleren-aansluitingen-bij-radiatoren_vloerverwarming-IR-300x225-Is een warmtebeeldcamera het meest veelzijdige meetinstrument in de bouw?

Opsporen van vochtlekkages

Bij vochtlekkages is er bijna steeds sprake van thermische verschillen. Of het water houdt langer warmte vast, of het duurt langer vooraleer het volume aan water is opgewarmd. Ook het verdampingseffect van vocht wordt met een warmtebeeldcamera mooi in beeld gebracht.

Figuur-7_infiltratie-van-regenwater-door-verkeerde-aansluiting-aan-het-balkon_IR-300x225-Is een warmtebeeldcamera het meest veelzijdige meetinstrument in de bouw? Figuur-7_infiltratie-van-regenwater-door-verkeerde-aansluiting-aan-het-balkon_VIS-300x225-Is een warmtebeeldcamera het meest veelzijdige meetinstrument in de bouw?

Figuur-8_opsporen-van-een-lek_2-300x225-Is een warmtebeeldcamera het meest veelzijdige meetinstrument in de bouw? Figuur-8_opsporen-van-een-lek_1-300x225-Is een warmtebeeldcamera het meest veelzijdige meetinstrument in de bouw?

Figuur-8_opsporen-van-een-lek_3-300x225-Is een warmtebeeldcamera het meest veelzijdige meetinstrument in de bouw? Figuur-9_lekkage-aan-een-plat-dak-300x214-Is een warmtebeeldcamera het meest veelzijdige meetinstrument in de bouw?

Opsporen van luchtinfiltratie

De infiltratie van koude lucht in een woning kan op verschillende wijze gebeuren. Het is van belang om de ongewenste infiltratie op te sporen om zo de energiekosten en eventueel condensatieproblemen te beperken. Deze ongewenste infiltratie kan onder andere ontstaan door drukverschillen, wind, gebruik van ventilatiesystemen, gebruik van een afzuigkap/dampkap…

Figuur-10_infiltratie-van-lucht-aan-de-dakaansluiting-300x225-Is een warmtebeeldcamera het meest veelzijdige meetinstrument in de bouw? Figuur-11_infiltratie-via-de-kabelverbindingen-300x225-Is een warmtebeeldcamera het meest veelzijdige meetinstrument in de bouw?

Figuur-12_infiltratie-van-lucht-aan-de-ramen-kit-of-constructiegebreken_IR-300x225-Is een warmtebeeldcamera het meest veelzijdige meetinstrument in de bouw? Figuur-12_infiltratie-van-lucht-aan-de-ramen-kit-of-constructiegebreken_VIS-300x225-Is een warmtebeeldcamera het meest veelzijdige meetinstrument in de bouw?

Presteert uw zonnepaneel installatie niet optimaal?

Cellen die niet goed geleiden creëren weerstand in het paneel. De weerstand die ontstaat is te zien met de warmtebeeldcamera door de warmte die het creëert.
Door geleiding van de cel op het glas kunnen we een beeld krijgen van eventuele problemen met een installatie. Er kunnen zich veel problemen voordoen zoals, kapotte cellen, mismatching van de cellen, schade ontstaan bij montage: schaduweffecten, problemen met diodes, PID (potential Induced Degradation)…

Figuur-13_-Controle-van-zonnepanelen-na-blikseminslag-300x225-Is een warmtebeeldcamera het meest veelzijdige meetinstrument in de bouw?

Controle van de elektriciteitskast

Overbelastingen en overgangsweerstanden zijn enkele van de problemen die zich kunnen voordoen in een elektriciteitskast. De industrie heeft hier veel baat bij om dergelijke controles met regelmaat uit te voeren. Maar ook voor gebouwenbeheer kan het nuttig zijn om de thermische verhouding in beeld te brengen.

Figuur-14_-overgangsweerstand-300x229-Is een warmtebeeldcamera het meest veelzijdige meetinstrument in de bouw? Figuur-15_-overbelasting-300x226-Is een warmtebeeldcamera het meest veelzijdige meetinstrument in de bouw?

Welke warmtebeeldcamera kiezen?

warmtebeeldcamera-kiezen

Er bestaat een grote variëteit in keuzes voor een warmtebeeldcamera’s. Enkele zaken die de kwaliteit en prijs van de warmtebeeldcamera’s kunnen beïnvloeden:

  • Resolutie van de thermische sensor
  • Mogelijkheid om lenzen te vervangen
  • Verschillende lenzen voor een optimale spatiale resolutie
  • Automatische focus
  • Softwarematige features
  • Draaibare lens
  • Softwarepakketten – Veel rapporteren vraagt om degelijke software
  • VERGEET DE OPLEIDING NIET !

Hoe kunnen wij u helpen?

Thermal Focus beschikt over jarenlange ervaring en kennis om u te begeleiden in de keuze van een warmtecamera die geschikt is voor uw toepassingen. Thermografie is onze “core business”. We beschikken over een uitgebreide demo poule om u kennis te laten maken met de voor -en nadelen van de verschillende systemen. U wordt begeleid door gecertificeerde thermografen. Daarnaast gaan we erg ver in onze service. Als partner voor professionele thermografen begrijpen we heel goed de noden om uw werk goed te kunnen uitvoeren en uw klanten tijdig van de nodige rapportages te voorzien. De nodige training wordt dan ook sterk geadviseerd.
We bieden zowel gecertificeerde trainingen aan (level 1 tot level 3) als op maat gemaakte opleidingen voor uw bedrijf, gegeven door een level 3 thermograaf.

Contacteer ons via mail : info@thermalfocus.eu
Neem een kijkje op onze website: www.thermalfocus.eu
Of bel ons op: +32 14 42 96 50
U komt steeds rechtstreeks in contact met een thermograaf.

Een bericht achterlaten kan u via deze link:
Contact Thermal Focus | Uitgebreid advies over warmtebeeldcamera’s

Andere interessante artikels

FLIR warmtebeeldcamera

Wat is een warmtebeeldcamera?

Een warmtebeeldcamera is een camera die een deel van het infrarode licht van het elektromagnetisch spectrum (EMS) omzet in een beeld of video.

FLIR warmtebeeldcamera huren

In 6 stappen naar de juiste warmtebeeldcamera

In ons assortiment zitten tientallen warmtebeeldcamera’s met diverse specificaties. Zo is er voor elke toepassing een geschikt model, dat we vinden aan de hand van 6 vragen.